Olika typer av kryssningar

Här tar vi upp några olika typer av alla de varianter på kryssningar som finns och berättar kortfattat vad som brukar vara utmärkande för de olika.

Kryssningar på Östersjön

Från Stockholm kan du åka på flera kryssningar som går på Östersjön, bland annat kan du åka till Tallinn, Riga, Åbo, Mariehamn och Helsingfors. Dessutom kan du ta dig med buss till närbelägna destinationer från dessa. Exempelvis Pärnu i närheten av Tallinn och Liepaja i närheten av Riga. De ledande rederiaktörerna här är Tallink Silja, Birka cruises och Vikingline. Du kan välja mellan att åka på enbart en dagskryssning fram och tillbaka samma dag, då åker du till Mariehamn på Åland. Eller åka på dygnskryssning som är ungefär 24 timmar lång till Åbo eller Mariehamn. Det finns även flerdygns kryssningar som ligger på 40 timmar eller en weekend, de går oftast till resmålen lite längre bort som Tallinn, Riga och Helsingfors.

Här finns massor av olika varianter på kryssningar, bland annat specialkryssningar, du kan till exempel åka på rockkryssning, bingokryssning, spakryssning, dansbandskryssning, singelkryssningar, familjekryssningar och mycket mer. För att bestämma vilken sorts kryssning du helst vill åka på är det bra att gå in på de olika rederiernas hemsidor för att se vad som passar just dig.

Kryssningar på Medelhavet

Det finns ett flertal rederier som kryssar på Medelhavets vatten, hos några av dem kan du hitta avgångar från länder så nära som Danmark och Norge. Exempel på större aktörer är bland andra; Royal Caribbean (som trots sitt namn faktiskt också kryssar på Medelhavet.), Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises, SeaDream Yacht club, Orient Lines, Holland America Line med flera.

Alla rederier har sin grej och sin målgrupp, men även när man valt vilket rederi man vill åka med kan det vara bra att kolla upp vilken båt man vill åka med eftersom även båtarna skiljer sig åt, dels genom olika rutter men även genom att de ser lite olika ut, har olika service och olika aktiviteter för dig som resenär ombord på båten. Det finns bland annat riktigt lyxiga båtar som både har flera pooler, soldäck med palmer, klättervägg, isbana och shoppingstråk. Det kan ibland låta overkligt att så mycket skulle kunna få plats men då ska man tänka på att några av båtarna är väldigt stora och rymmer ibland så många som 3000 passagerare. En helt fantastisk grej är att under kryssningens gång stannar man till i hamn, och ofta flera gånger i flera olika städer. Det här innebär att du får nästan hela Sydeuropa på en biljett, när man stannar till i en hamn är det oftast en hel dag och du hinner med mycket.

Kryssningar i Karibien och Västindien

Många människor har en kryssning i Karibien som drömbild av den perfekta paradissemestern, nu för tiden är det inte bara miljonärer som har råd att åka på en sådan här kryssning eftersom det går att hitta relativt billiga alternativ.(Borträknat från att man måste ta sig till avgångsdestinationen och hem igen förstås). Det finns en hel uppsjö av olika slags kryssningar och det brukar gå att hitta något för de flesta plånböcker och smaker. Några exempel är bland annat; Disneykryssningar, Singelkryssningar och Gourmetkryssningar.

Avgångsdestinationerna kan vara lite var som helst i Karibien, man kan åka från USA eller Mexico till exempel. Många av dem börjar i Florida, USA och går sedan ner längs östra eller västra Karibien. Eftersom många av kryssningsrederierna i världen har sin bas i just Karibien är variationen och valfriheten stor, här finns de största båtarna och den största variationen på kryssningar överhuvudtaget.

En del av de rederier som är de stora aktörerna vad det gäller Karibienkryssningar är;

Royal Caribbean, Celebrity Cruises, MSC Cruises, Orient Lines, SeaDream Yacht Club,

Carnival Cruise Lines, Windstar Cruises, Windjammer Barefoot Cruises.